Main menu

Pages

Wild Animals Reading Comprehension Worksheets

 


Čítanie pracovných listov s porozumením týkajúcich sa divých zvierat. Žiaci si prečítajú pasáže a odpovedia na otázky. Budú vedieť viac informácií týkajúcich sa divokých zvierat. To im pomôže zlepšiť čítanie a písanie.

Čítanie a porozumenie toho, čo čítate, sú dve veľmi odlišné veci. Čítanie vyžaduje plynulú analýzu a miešanie rôznych fonetických zvukov na vytvorenie slov. Na druhej strane čítanie s porozumením zahŕňa premýšľanie o práve prečítaných slovách a odvodenie významu, a to práve pre tieto slová a text ako celok!


Zmyslom čítania nie je vydávať zvuky v mozgu alebo nahlas, ale skôr porozumieť dôležitým lekciám, príbehom a argumentom. Aktom písania zaznamenali naši predkovia dôležité vedomosti, ktorým môžeme porozumieť jednoducho čítaním. Pochopením toho, čo čítame, získavame dôležité informácie, rozumieme vedeckým teóriám, minulým názorom a novým hraniciam.

Mať vynikajúce schopnosti čítať s porozumením je zásadné. Zvyšuje pôžitok a efektívnosť čítania a pomáha nielen akademicky, ale aj profesionálne a v osobnom živote človeka. Predstavte si napríklad, že vám šéf dá komplikovaný dokument: môžete čítať slová, ale nemôžete pochopiť, čo vám dokument hovorí.

Pamätajte, že budovanie porozumenia pre čítanie bude chvíľu trvať. Porozumenie je postavené na fonetickom vedomí, plynulosti čítania, slovnej zásobe a / alebo jazykových umeniach. Držte sa svojej každodennej praxe čítania (najmä keď sa chcete vzdať) a pripomínajte dieťaťu, že je dôležité porozumieť každému jednému slovu / vete / odseku / príbehu, ktoré číta.

Samples From the Worksheet 





Je zrejmé, že ide o extrémny príklad, ale žiaľ, učebne v celej krajine sú striedané so študentmi, ktorí každý deň zažívajú rovnaký typ frustrácie. Nemajú primerané schopnosti čítať s porozumením, aby zvládli to, čo sa od nich očakáva. Čítanie bez porozumenia znamená jednoduché nasledovanie slov na stránke zľava doprava a ich ozvučenie. Slová na stránke nemajú žiadny význam.




A zatiaľ čo ľudia čítajú z mnohých rôznych dôvodov, hlavným cieľom je odvodiť určité pochopenie toho, čo sa autor snaží sprostredkovať, a využiť tieto informácie - či už na zhromažďovanie faktov, učenie sa nových zručností alebo na potešenie. Preto sú zručnosti čítania s porozumením také dôležité. Bez nich čitateľ nemôže zhromažďovať žiadne informácie a používať ich na efektívne fungovanie a užívanie si bohatstva života.
 

Comments