Main menu

Pages


Ramadán je deviaty mesiac v islamskom kalendári, ktorý označuje dôležité sviatky a udalosti pre moslimov (ľudí vyznávajúcich islam). Počas ramadánu sa ľudia postia alebo sa zdržia stravovania a pitia, zatiaľ čo vonku je svetlo. Akonáhle zapadne slnko, rodiny sa stretnú pri veľkých jedlách, ktoré môžu zahŕňať guláš, ryžu, datle, šošovicu a ďalšie. Ľudia majú aj ranné jedlo predtým, ako vyjde slnko.

Svätý mesiac ramadánových značiek
čas, keď prorok Mohamed dostal slová Koránu.
Ramadán pozorujeme modlitbou, čítaním Koránu a pôstom.
Je to najlepší mesiac v roku.
Tento mesiac je výnimočný, pretože Alah vás viac odmeňuje za vaše dobro
činy a viac odpúšťa.

Ramadán je svätý mesiac, ktorý oslavujú moslimovia po celom svete. Verí sa, že je to mesiac, v ktorom bol Korán (náboženský text islamu) zjavený prorokovi Mohamedovi. Ramadán sa koná v deviatom mesiaci islamského kalendára.

Rodiny vstávajú na skoré jedlo predtým, ako vyjde slnko, ktoré sa nazýva suhoor, a pôst sa pokazí večerným jedlom po západe slnka, ktorý sa nazýva iftar. Druhy jedál sa líšia podľa regiónu, ale zvyčajne obsahujú čerstvé ovocie, zeleninu, mäso, chlieb, syry a sladkosti. Jedenie a pitie môže pokračovať až do nasledujúceho dňa.

Sadaqah alebo dobré skutky sú dôležitou súčasťou svätého mesiaca. Darovanie jedla, oblečenia, peňazí a času, odvoz odpadu, pomoc starším ľuďom alebo zasadenie stromčeka sú len niektoré zo spôsobov, ako prejaviť láskavosť a štedrosť. Nový mesiac znamená koniec svätého mesiaca ramadán a začína sa „Festival rýchleho rozbíjania“ Eid al-Fitr.



Súčasťou trojdňovej slávnosti sú modlitby, výmena kariet a darčekov a hostina s priateľmi a rodinou. Spoločným pozdravom je „Eid Mubarak“, čo znamená „Maj požehnaný Eid.“

Comments